Search This Blog

Saturday, February 14, 2009

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΔΙΚΕΠΑΖ ΜΕ ΦΟΡΕΙΣ, ΦΙΛΟΖΩΙΚΕΣ & ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ!

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Σημαντική σύσκεψη για τα αδέσποτα Αναγνώριση του έργου του ΔΙΚΕΠΑΖ

Μετά από πρόσκληση του προέδρου του ΠΕΣΥΔΑΠ Γρηγόρη Γουρδομιχάλη πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη των εκπροσώπων των δήμων μελών του Συνδέσμου για το θέμα των αδέσποτων ζώων.Στη σύσκεψη παραβρέθηκε ο αρμόδιος αντινομάρχης Πειραιά Σταύρος Μαρκάτος, ο αντιπρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ Δημοσθένης Σταματάτος, αντιδήμαρχοι και εκπρόσωποι από τους Δήμους μέλη, εκπρόσωποι φιλοζωϊκών σωματείων και εκπρόσωποι της κτηνιατρικής υπηρεσίας της νομαρχίας Πειραιά.

Στην εισήγησή του ο Γρηγόρης Γουρδομιχάλης στάθηκε ιδιαίτερα στα σοβαρά έργα υποδομής και εκσυγχρονισμού που εκτελούνται στο ΔΙΚΕΠΑΖ και ευχαρίστησε το νομάρχη Πειραιά Γιάννη Μίχα για την έμπρακτη υποστήριξή του στο ΔΙΚΕΠΑΖ, για τη χρηματοδότηση βασικού έργου προστασίας των υποδομών (κατασκευή τοιχίου αντιστήριξης).

Πραγματοποιήθηκε αναλυτική συζήτηση για τα προβλήματα και τις προοπτικές. Πιο αναλυτικά, στη σύσκεψη συζητήθηκε η καθυστέρηση χρηματοδότησης από το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων, των δαπανών περίθαλψης των αδέσποτων ζώων, καθώς και η συμπεριφορά της δ/νσης κτηνιατρικής της νομαρχίας Αθήνας.

Από τη μέχρι τώρα εμπειρία προέκυψε η ανάγκη να δοθεί μεγαλύτερο βάρος στο σκέλος της πρόληψης. Ιδιαίτερα οι συμμετέχοντες εξέτασαν τρόπους για την ευρύτερη και ουσιαστικότερη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης.

Στα πλαίσια αυτά συμφωνήθηκε να ενισχυθεί η δράση του ΠΕΣΥΔΑΠ που αφορά στην ενημέρωση των μαθητών μέσα από το πρόγραμμα που ήδη εκτελείται με την επίσκεψη σχολείων στην αίθουσα περιβαλλοντικής ενημέρωσης στις εγκαταστάσεις του.

Ο αντιδήμαρχος Κερατσινίου Κώστας Κούβαρης στην ομιλία του τόνισε την άποψη συνεργασία με το ΔΙΚΕΠΑΖ, αλλά ζήτησε να βρεθεί λύση για την αποτελεσματικότερη διαχείριση των επιθετικών ζώων, χωρίς όμως, όπως είπε, να εννοεί την θανάτωση τους.Στο ζήτημα αυτό έγινε εκτεταμένη συζήτηση από όλους τους παρευρισκόμενους οι οποίοι συμφώνησαν ότι στις περισσότερες περιπτώσεις πρόκειται για υπερβολικές καταγγελίες καθώς και σε περιπτώσεις που υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία πρέπει να γίνεται ευθανασία.

Στο σημείο αυτό, ο Δημήτρης Χατζητόλιας, κτηνίατρος της δ/νσης κτηνιατρικής νομαρχίας Πειραιά, είπε ότι γίνεται ευθανασία πάντα με σύμφωνη γνώμη της επιτροπής που προβλέπει ο νόμος 3170/2003.

Καταγγελία της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Νομαρχίας Αθήνας
Από εκπροσώπους των δήμων που βρίσκονται στην περιοχή της νομαρχίας Αθήνας καταγγέλθηκε ότι η δ/νση κτηνιατρικής της νομαρχίας Αθήνας με γραφειοκρατικές διαδικασίες υπονομεύει τη διαδημοτική δράση των δήμων μελών του ΠΕΣΥΔΑΠ στον τομέα της φροντίδας των αδέσποτων ζώων.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά η αντιδήμαρχος Περιστερίου Ξένη Κορόγιαννη, η λογική αυτή της υπηρεσίας της νομαρχίας Αθήνας, προσπαθεί να δημιουργήσει διοικητικά σώματα με υπερεξουσίες που θα υπερβαίνουν τα δημοτικά συμβούλια ακόμα και σε τομείς των οποίων την αποκλειστική αρμοδιότητα έχουν οι δήμοι.

Για το θέμα αυτό οι παρευρισκόμενοι ζήτησαν να γίνει παρέμβαση και να ενημερωθεί σχετικά ο νομάρχης Αθήνας Γιάννης Σγουρός.

Οι κτηνίατροι Δημήτρης Χατζητόλιας και Σάκης Πάνου της κτηνιατρικής υπηρεσίας της νομαρχίας Πειραιά, στην παρέμβασή τους τόνισαν ότι το ΔΙΚΕΠΑΖ προσφέρει εξαιρετικές υπηρεσίες. Ειδικότερα ο κ. Χατζητόλιας ως μέλος της κατά νόμο επιτροπής παρακολούθησης του ΔΙΚΕΠΑΖ διαβεβαίωσε τους παρευρισκόμενους ότι όλες οι ενέργειες του ΔΙΚΕΠΑΖ είναι σύμφωνες με το Ν. 3170/2003, καθώς και για την άψογη συνεργασία που έχει με τα στελέχη του.

Ο επιστημονικός υπεύθυνος του ΔΙΚΕΠΑΖ κτηνίατρος Γιώργος Πούπαλος στην παρέμβασή του τόνισε ότι συνεχίζεται η συνεργασία του Κέντρου με το τμήμα Παρασιτολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης για την αντιμετώπιση του Καλα-αζάρ.

Οι εκπρόσωποι των φιλοζωϊκών σωματείων ζήτησαν να επεκταθεί η δράση του ΔΙΚΕΠΑΖ και σε άλλους Δήμους προκειμένου να υπάρξει φροντίδα και για τα υπόλοιπα αδέσποτα ζώα.Η εκπρόσωπος των φιλόζωων του Πειραιά Σοφία Χαλικιά διαμαρτυρήθηκε έντονα για την πρόσφατη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Πειραιά να αποχωρήσει από τον ΠΕΣΥΔΑΠ και ανέφερε ότι 4.000 πολίτες από τον Πειραιά έχουν υπογράψει αίτημα για την ανάκληση της απόφασης, μέχρι ο δήμος Πειραιά να δημιουργήσει δικές του υποδομές για τη φροντίδα των αδέσποτων ζώων.

Ο αντινομάρχης Πειραιά Σταύρος Μαρκάτος στον χαιρετισμό του τόνισε ότι η νομαρχία Πειραιά υποστηρίζει τη δράση του ΔΙΚΕΠΑΖ και διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους των δήμων ότι θα συνεχιστεί αυτή η συνεργασία.

Κλείνοντας η σύσκεψη, ο αντιπρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ Δημοσθένης Σταματάτος ζήτησε ανάμεσα σε άλλα, από το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων, να αναλάβει τις ευθύνες του και χωρίς καθυστερήσεις να χρηματοδοτήσει τις εκτελεσμένες δαπάνες του Συνδέσμου για τη φροντίδα των αδέσποτων ζώων.

Επίσης, συμφωνήθηκε ομόφωνα από τους εκπροσώπους των δήμων και των φιλοζωϊκών σωματείων που συμμετείχαν στη σύσκεψη η παρακάτω ανακοίνωση:
1.Το ΔΙΚΕΠΑΖ προσφέρει μοναδική υπηρεσία όσο αφορά στη φροντίδα των αδέσποτων ζώων και πρέπει να υποστηριχτεί η δράση του.
2. Το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων πρέπει άμεσα να χρηματοδοτήσει τις δαπάνες περίθαλψης των αδέσποτων ζώων.
3. Το πρόγραμμα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης πρέπει να επεκταθεί, γιατί μόνο η πρόληψη μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα στην πηγή του.
4. Θα πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα από τις αρμόδιες υπηρεσίες (ΕΛ.ΑΣ, δημοτική αστυνομία, λιμενικό) η διάταξη του Ν.3170 σχετικά με την υποχρέωση των ιδιοκτητών των δεσποζόμενων ζώων για την τοποθέτηση ηλεκτρονικής σήμανσης (microchip), ώστε να μην μπορούν να τα εγκαταλείψουν.
5. Προτείνεται η ύπαρξη μόνιμης στήλης στις εφημερίδες που εκδίδουν οι δήμοι με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης στο θέμα των αδέσποτων ζώων, καθώς και η έκδοση επιπλέον ενημερωτικού υλικού.
6. Εκφράζουν τις ευχαριστίες τους στο νομάρχη Πειραιά Γιάννη Μίχα, τον αρμόδιο αντινομάρχη Σταύρο Μαρκάτο, στα μέλη του νομαρχιακού συμβουλίου και τη διεύθυνση Κτηνιατρικής της νομαρχίας Πειραιά για το ενδιαφέρον και την υποστήριξή τους.
7. Εκφράζουν την έντονη διαμαρτυρία τους για την συμπεριφορά της δ/νσης κτηνιατρικής της νομαρχίας Αθήνας και ζητείται η άμεση παρέμβαση του νομάρχη Γιάννη Σγουρού για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου.
8. Για τα αποτελέσματα της σημερινής σύσκεψης να ενημερωθούν οι βουλευτές, τα μέλη των δημοτικών συμβουλίων των δήμων μελών αλλά και των δήμων εκτός Αττικής που συνεργάζονται με τον ΠΕΣΥΔΑΠ, τα ΜΜΕ και η κοινή γνώμη.

No comments:

Post a Comment

Translate