Search This Blog

Wednesday, March 4, 2009

ΤΟ ΑΔΕΣΠΟΤΑΚΙΑ ΣΤΟ ΛΑΥΡΙΟ ΣΤΟ ΕΛΕΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΤΟΥΣ!

Αν και μακροσκελές οφείλουμε να δημοσιεύσουμε ξανά τα γεγονότα για το Λαύριο.
Διαβάζουμε με ενδιαφέρον πως ένας Δήμος στήνει σε μια νύχτα "καταφύγιο/άσυλο" για τα αδεσποτάκια της περιοχής απλά και μόνο για να οργανώσει φιέστες και γιορτές στις οποίες τα ζώα δεν είναι ευπρόσδεκτα.

Και κανείς δεν τους είπε ότι η συμβίωση με τα αδεσποτάκια είναι δείγμα πολιτισμού.

ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΟΙ ΦΙΕΣΤΕΣ ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑΚΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΕΛΕΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΛΑΥΡΙΟ Ο ΟΠΟΙΟΣ
-ΑΡΝΕΊΤΑΙ ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕΙ ΤΗ ΣΙΤΙΣΗ ΤΩΝ ΖΩΩΝ
-ΕΧΕΙ ΕΚΦΡΑΣΕΙ ΤΗ ΠΡΟΘΕΣΗ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΠΡΟΘΕΣΗ ΝΑ ΛΑΒΕΙ ΑΛΛΑ ΜΕΤΡΑ ΠΕΡΙΣΥΛΛΟΓΗΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ ΤΩΝ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΤΟΥ ΛΑΥΡΙΟΥ

ΑΝ ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΤΕΤΟΙΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ, ΑΝ ΒΛΕΠΕΤΕ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ & ΑΠΑΝΘΡΩΠΙΑ ΣΤΟ ΝΑ ΑΦΗΝΕΙΣ ΤΑ ΖΩΑ ΝΑ ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΙΤΙΑ, ΑΝ ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟ ΤΟ ΝΑ ΚΛΕΙΝΕΙΣ ΣΤΕΓΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΤΑΣ ΖΩΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΗΜΕΝΑ ΚΑΙ ΧΤΥΠΗΜΕΝΑ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΝΑ ΑΡΓΟΣΒΗΣΟΥΝ ΣΤΕΙΛΤΕ ΑΜΕΣΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΛΑΥΡΙΟ ΕΚΦΡΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΑΠΟΤΡΟΠΙΑΣΜΟ ΣΑΣ!
ΕΜΕΙΣ ΣΤΕΙΛΑΜΕ !!
********************************************************
Αυτές τις ημέρες πληροφορηθήκαμε ότι ο Δήμος του Λαυρίου αρνείται να χορηγήσει πλέον λεφτά για τα σκυλάκια του Καταφυγίου. Από ότι φάινεται στην χώρα μας κανείς δεν έχει λεφτά για τα αδέσποτα... Γιατί να έχουμε εξάλλου, έχουμε τις φόλες να λύνουμε το πρόβλημα.

Βάσει νόμου όμως οι Δήμοι είναι υπεύθυνοι για τα αδέσποτα και οφείλουν να φροντίζουν για αυτά, και όχι οι ιδιώτες ή τα σωματεία.

Στο Καταφύγιο ζουν 105 ζώα. Το Σεπτέμβριο 2008, μετά από παρέμβαση της Περιφέρειας, είχαν εγκρίνει 5.000 ευρώ για τροφές τα οποία τελείωσαν και αρνούνται να συνεχίσουν την τροφοδοσία με τη πρόφαση ότι δεν έχουν λεφτά.Τα ζώα χρειάζονται μίνιμουμ 50 κιλά ξηρής τροφής την ημέρα!

Παραθέτουμε εδώ το ιστορικό του Καταφυγίου από την κυρία Άννα Γερολυμάτου. Όποιος μπορεί και θέλει να βοηθήσει με τροφές γιατί το πρόβλημα έιναι άμεσο ή να πιέσει τον Δήμο να πράξει τα αυτονόητα, ας επικοινωνήσει με την κυρία Άννα στο annadem@otenet.gr
--------------------------------------------------------------------------------

http://adespotologio.blogspot.com/2009/02/blog-post_12.html

ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΛΑΥΡΙΟΥΓΕΝΙΚΑ

Το Μάρτιο 2008 ο Δήμαρχος παραχώρησε το χώρο αυτό για δημιουργία Καταφυγίου αδέσποτων, μετά από τη γενική κατακραυγή φιλόζωων, δημοτών και κυρίως των παιδιών του Λαυρίου- περισσότερες από 200 ανοικτές επιστολές- για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί με τα ζώα στη Λαυρεωτική (φόλες, άρρωστα ζώα, μαζικές εγκαταλείψεις κουταβιών και ενήλικων ζώων στο κέντρο και τα περίχωρα).Ταυτόχρονα υποσχέθηκε τη κάλυψη της διατρoφής των ζώων.Ο χώρος περιφράχτηκε και πρόχειρα δημιουργήθηκαν 12 υποτυπώδεις χώροι φιλοξενίας ζώων με ελαττωματικά στέγαστρα λαμαρίνας.

Τον Ιούνιο 2008 δημιουργήθηκαν άλλοι 11 παρόμοιοι χώροι, χωρίς καμία υποδομή ,ενώ δεν έγινε τίποτα για τη βελτίωση των πρώτων.Η διατροφή, καθαρισμός και φροντίδα υγείας των ζώων γινόταν και γίνεται αποκλειστικά από μας, με εξαίρεση τη παροχή από το Δήμο 40-50 κιλών ξηρής τροφής ημερησίως από τις αρχές Σεπτεμβρίου 2008 μετά από επέμβαση της Περιφέρειας.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ

Στις 8 Μαίου 2008, μετά από Εκκληση την οποία έστειλα στα ΜΜΕ (δημοσιεύσεις στα ΝΕΑ, ΕΘΝΟΣ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, ΕΛΕΥΘ.ΤΥΠΟ ), η Συνομοσπονδία Ζωοφ.Σωμ.Ελλάδος έστειλε επιστολή στον Πρωθυπουργό με συνημμένη την έκκλησή μας. . Πήρε απάντηση από τη Γεν.Δ/ση Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγρ.Ανάπτυξης και από τη Περιφέρεια Ανατ.Αττικής.

Στις 24 Ιουνίου 2008 το Σωματείο έστειλε επιστολή στο Δημοτικό Συμβούλιο με την οποία ζητούσαμε να συζητηθούν άμεσα τα επείγοντα προβλήματα του Καταφυγίου.

Στις 6 Αυγούστου 2008 (μεσημέρι) εμφανίστηκε, για πρώτη φορά, ο Δήμαρχος στο Καταφύγιο φέρνοντας μαζί με δημότη του Λαυρίου 2 αδέσποτα τα οποία είχε ο ίδιος, όπως μας είπε, περισυλλέξει από την Πλατεία Λαυρίου. Μπροστά σε δύο ακόμα μέλη του Σωματείου και στο δημότη, είπε ότι ανέλαβε το θέμα του Καταφυγίου προσωπικά και υποσχέθηκε ότι θα υλοποιήσει άμεσα όλα όσα αναφέραμε στην από 24 Ιουνίου 2008 επιστολή μας προς το Δημοτικό Συμβούλιο. Ζήτησε να περισυλλέξουμε όσα περισσότερα αδέσποτα μπορούμε από το Κέντρο του Λαυρίου για να γίνουν τα εγκαίνια των συντριβανιών με τη δέσμευση να δώσει εντολή για άμεση κατασκευή νέων χώρων για τη φιλοξενία των νέων αυτών ζώων καθώς και για τη παροχή τροφής για τα ζώα του Καταφυγίου από συγκεκριμμένο κατάστημα του Λαυρίου.

Αποτέλεσμα:
• Τα φιλοξενούμενα ζώα, μέσα σε λίγες μέρες, από 60 να γίνουν 82 ενώ η μοναδική κατασκευή που έγινε ήταν η περίφραξη ενός ανοιχτού χώρου, περίπου 100 τμ, με κάποια δέντρα, για τη πρόχειρη τοποθέτηση των περισυλλεγμένων αδέσποτων.
• Όταν στις 20 Αυγούστου ζητήσαμε τροφές από το κατάστημα που μας είχε ορίσει ο Δήμαρχος να αντιμετωπίσουμε άρνηση.

Στις 21 Αυγούστου 2008 έστειλα κατεπείγουσα Καταγγελία στη Περιφέρεια Ανατ.Αττικής . Με τηλεφωνική παρέμβαση της Περιφέρειας αρχίσαμε να παίρνουμε 40-50 κιλά ξηρής τροφής την ημέρα. Έκτοτε, ο Δήμαρχος, παρά τις επανηλειμένες οχλήσεις μας, αρνήθηκε να μας δεχτεί «λόγω φόρτου εργασίας» και μας παρέπεμψε στην Αντιδήμαρχο κ.Μ.Γκίκα, η οποία εξ αρχής μας δήλωσε ότι είναι αναρμόδια και ότι απλά θα μεταφέρει τις συζητήσεις μας στο Δήμαρχο (συναντήσεις 17/10/08 και 28/10/08).

Εν όψει του χειμώνα ζητήσαμε να διορθωθούν τα ελαττωματικά στέγαστρα με νέα λαμαρίνα και η υπάρχουσα να χρησιμοποιηθεί για τη κάλυψη της πλάτης των χώρων για να προφυλάσσει τα ζώα από τη βροχή και τον αέρα. Για την εργασία αυτή, πήραν προσφορά για 5.000 ευρώ αλλά ο Δήμαρχος, όπως είπε τηλεφωνικά σε μέλος μας, θεώρησε το ποσό μεγάλο και, παρά τις εκκλήσεις μας, δεν έκανε τίποτα.

Στις 11 Νοεμβρίου 2008 ο αρμόδιος Υφυπουργός Αγρ.Αναπτ. Κ.Κιλτίδης έστειλε Δελτίο Τύπου και Εγκύκλιο προς του Ο.Τ.Α. για την εφαρμογή των διατάξεων που αφορούν τα αδέσποτα ζώα.

Στις 27 Νοεμβρίου 2008 έστειλα σαν Ομοσπονδία στη Περιφέρεια επιστολή με καταγγελία για βασανισμό των ζώων του Καταφυγίου με κοινοποίηση στον Υφυπουργό Αγρ.Αναπτ, τη Νομαρχία Ανατ.Αττικής, τη ΚΕΔΚΕ κα.

Στις 5 Δεκεμβρίου 2008 η Δ/ση Κτηνιατρικής της Νομαρχίας Ανατ.Αττικής επισκέφθηκε το Καταφύγιο για έλεγχο. Κανένας εκπρόσωπος του Δήμου δεν ήταν παρών παρότι ειδοποιήθηκαν.

Η έκθεση της Υπηρεσίας με ημερομηνία 20 Ιανουαρίου 2009μας κοινοποιήθηκε πρόσφατα.

Στις 8 Δεκεμβρίου 2008 η Περιφέρεια διαβιβάζει τη Καταγγελία μου στο Δήμαρχο Λαυρεωτικής, οποίος στις 18 Δεκεμβρίου 2008 απαντά με επιστολή ισχυριζόμενος ότι ο συγκεκριμμένος «υπαίθριος»χώρος δημιουργήθηκε για «την ανάρρωση ζώων» και όχι για Καταφύγιο .

Προφανώς ο κ. Δήμαρχος δεν έχει μπεί καν στο κόπο να διαβάσει τη σχετική νομοθεσία που του έχω δώσει από το 2006, αλλιώς θα γνώριζε ότι ο βασικός σκοπός ενός Καταφυγίου αδέσποτων ζώων είναι η αποθεραπεία και περίθαλψη τους.

Επί πλέον ισχυρίζεται ότι εγώ προσωπικά είχα δεσμευθεί πως θα φρόντιζα, η ίδια και άλλα μέλη, εθελοντικά τα ζώα για όσο διάστημα παραμείνουν στο «χώρο φιλοξενίας» και όχι Καταφύγιο. Φυσικά και είχα δεσμευθεί για τη φροντίδα των ζώων, και αυτό εξάλλου κάνω από τη πρώτη μέρα μέχρι και σήμερα. Με τη διαφορά ότι τότε μιλούσαμε για εγκαταστάσεις και συνθήκες σωστές και όχι τριτοκοσμικές και σε καμία περίπτωση η φροντίδα των ζώων δεν αφορούσε τον καθαρισμό περισσότερων από 100 ζώων μέσα σε άθλιες εγκαταστάσεις, χωρίς στοιχειώδη προφύλαξη από τις καιρικές συνθήκες και με συνθήκες υγιεινής απαράδεκτες και ιδιαίτερα επικίνδυνες και για τα ζώα αλλά και για μας.

Σήμερα έξω από τους χώρους των ζώων , αλλά και σε όλη την έκταση του Καταφυγίου, λιμνάζουν μόνιμα μολυσμένα νερά τα οποία είναι σαν ανοιχτοί βόθροι. Η δυσοσμία είναι έντονη. Τα περισσότερα ζώα, τα οποία κατά τα άλλα είναι υγιέστατα, υποφέρουν από δυσεντερία (εμετούς και διάρροια). Λόγω της προβληματικής κατασκευής και του μεγάλου αριθμού των ζώων, η σωστή καθαριότητα των χώρων είναι σχεδόν αδύνατη και γίνεται επιφανειακά.

Στις 14,16 και 19 Ιανουαρίου 2009, ο ραδιοφωνικός σταθμός ΣΚΑΙ, στην εκπομπή του κ. Πορτοσάλτε ΔΡΑΣΗ, αναποκρινόμενη σε μηνύματα που είχα στείλει κάλεσε το Δήμαρχο ο οποίος είπε περίπου ότι γράφει στην απάντησή του στη Περιφέρεια με τη διαφορά ότι σχεδόν με συνεχάρη γιατί καθημερινά φροντίζουμε τα ζώα.

Επιπλέον είπε ότι, «παρόλο που ο Δήμος είναι οικονομικά εύρωστος, δεν επιθυμεί να διαθέσει 300.000 ευρω για την δημιουργία Καταφυγίου και ότι μέχρι σήμερα έχουν διαθέσει πολλά χρήματα για τα αδέσποτα και δεν έχουν πάρει τίποτα από τη Νομαρχία».

Παρενέβη ο Νομάρχης Ανατ.Αττικής ο οποίος είπε ότι ούτε ο Δήμος Λαυρεωτικής, αλλά και κανένας άλλος Δήμος της Ανατ. Αττικής δεν έχει κάνει αίτηση στη Νομαρχία για σχετική χρηματοδότηση και τόνισε την ανάγκη ενεργοποίησης των Δήμων και Κοινοτήτων για την τήρηση των διατάξεων σχετικά με το έντονο πρόβλημα των αδέσποτων ζώων.

H Nομαρχία εξέδωσε σχετικό Δελτίο ΤύπουΣτις 20 Ιανουαρίου 2009 η Νομοκτηνιατρική Ανατ.Αττικής στέλνει την έκθεση ελέγχου της 5/12/2008 στο Δήμαρχο Λαυρίου, τη Περιφέρεια Αττικής και τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Νομαρχίας η οποία επιβεβαιώνει τις δικές μας καταγγελίες και επισημαίνει παράβαση του Ν.1197/1981, άρθρο 1 περί προστασίας των ζώων.

Στις 10 Φεβρουαρίου 2009 ειδοποιήθηκα από τη εντολοδόχο ιδιοκτήτρια του petshop ότι σταματά η χορήγηση τροφών από το Δήμο. Ετσι ξαφνικά και χωρίς καμία προειδοποίηση. Τηλεφώνησα αμέσως στο Δήμαρχο αλλά ήταν εξαφανισμένος. Τηλεφώνησα στον Αντιδήμαρχο Κ.Τρίκκα που είχε την επαφή με το petshop, ο οποίος μου είπε ότι τελείωσαν τα 5.000 ευρώ που είχε εγκρίνει το Δημοτικό Συμβούλιο για τροφές και δε μπορούν να συνεχίσουν.

Στις διαμαρτυρίες μου και την ερώτησή μου τι θα φάνε τα ζώα του Καταφυγίου μου είπε να μη ξαναπώ τη λέξη Καταφύγιο γιατί τέτοιο δεν υπάρχει, απλά δώσανε ένα χώρο για 2-3 ημερών αποθεραπεία (;;;) των ζώων. Ακόμη μου είπε ότι «δεν θα πληρώνει ο Δήμος για να ταϊζουμε εμείς τα σκυλιά της Ανατολικής Αττικής», ότι εκείνος δεν είναι αρμόδιος και να επικοινωνήσω με το Δήμαρχο. ΄Εκτοτε έκλεισε οριστικά και το δικό του τηλέφωνο.Σήμερα 12/2/09 ο Βουλευτής Αττικής κ. Σταύρου τηλεφώνησε στο Δήμαρχο για το θέμα της τροφής των ζώων. Η απάντηση που πήρε ήταν ότι ο Δήμος Λαυρεωτικής δεν έχει και ούτε θέλει να έχει Καταφύγιο αδέσποτων. Ότι έχουν πολλά παράπονα από τους περιοίκους πως ενοχλούνται από τα γαυγίσματα και άφησε να εννοηθεί ότι τα ζώα πρέπει να φύγουν από εκεί. Δεν ακούει τίποτα ο Δήμαρχος, μου είπε ο βουλευτής , και δεν έχει διάθεση να κάνει τίποτα.Αννα Γερολύμπου

No comments:

Post a Comment

Translate