Search This Blog

Friday, May 29, 2009

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΟΛΕΣ ΣΤΗ ΦΩΚΙΩΝΟΣ!

Από Βασιλική Πρωτόπαπα

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ ΣΤΗΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΨΕΛΗ

ΕΛΑΒΑ ΣΗΜΕΡΑ 27/5/09 ΣΤΟ EMAIL ΜΟΥ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΜΕΝΟ ΓΡΑΜΜΑ ΠΟΥ ΕΙΧΑ ΣΤΕΙΛΕΙ ΜΕ ΤΙΣ 100 ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΣΤΟΝ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΕΩΝ ΜΕ ΤΟΞΙΚΑ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΨΕΛΗ.ΣΑΣ ΠΑΡΑΘΕΤΩ ΕΔΩ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

ΘΕΜΑ: «Απάντηση επιστολής»

Αξιότιμη κυρία Πρωτόπαπα,

Σε συνέχεια της από 10-04-2009 επιστολής σας προς τον κ. Δήμαρχο Αθηναίων, η οποία περιήλθε στην Υπηρεσία μας ως αρμόδια για την εφαρμογή προγράμματος προστασίας των αδέσποτων σκύλων της πόλης μας, θέτουμε υπόψη σας τα εξής:

Όπως ίσως γνωρίζετε, ο Δήμος Αθηναίων, πάντα με γνώμονα την προστασία των ζώων, εκπόνησε και εφαρμόζει εδώ και έξι συναπτά έτη εκτεταμένο πρόγραμμα διαχείρισης των αδέσποτων ζώων της πόλης, καταγράφοντας, στειρώνοντας και σημαίνοντας μέχρι σήμερα, 3.150 περίπου αδέσποτους σκύλους, από τους οποίους, μετά από συστηματικές προσπάθειες της Υπηρεσίας και δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των πολιτών, έχουν υιοθετηθεί περίπου οι 600.

Στα πλαίσια του παραπάνω προγράμματος και αντιμετωπίζοντας εξ’ αρχής το θέμα των επανειλημμένων περιστατικών βίαιης θανάτωσης ζώων στην ευρύτερη περιοχή της Κυψέλης ως εξαιρετικά σημαντικό, κάθε σχετική καταγγελία που καταγράφηκε από την αρμόδια για τα αδέσποτα ζώα υπηρεσία του Δήμου, διερευνήθηκε με ιδιαίτερη ταχύτητα, προσοχή και υπευθυνότητα.

Καθώς τα περιστατικά έδειχναν ότι ήταν κάθε άλλο παρά τυχαία, αλλά σαφώς αποτελούσαν εσκεμμένες προσπάθειες εξόντωσης των ζώων στην περιοχή, τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από τις δημοτικές υπηρεσίες, μαζί με τις αναφορές και τα στοιχεία που προσκομίστηκαν από τους μόνιμους κατοίκους της περιοχής, διαβιβάστηκαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, ως αρμόδια αρχή διερεύνησης του θέματος από νομικής και ποινικής πλευράς.

Με δεδομένο ότι, σύμφωνα με το αρ. 5 του Ν. 1197/81 «Περί Προστασίας των Ζώων», η αρμοδιότητα της προστασίας των ζώων και η λήψη συναφών μέτρων ανήκει στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και ο έλεγχος της εφαρμογής των διατάξεων του Νόμου στις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες αυτού, όπως και στις Αστυνομικές και Αγρονομικές Αρχές, ασκούμενος από τα όργανα αυτών, το υλικό που συγκεντρώθηκε, διαβιβάστηκε και στις παραπάνω κρατικές υπηρεσίες, προκειμένου να ενεργοποιηθούν ως προς την πολιτική και τα μέτρα που οφείλουν να ακολουθήσουν. Επίσης τέθηκε προς εξέταση και η ύπαρξη τυχόν ανάγκης επαναπροσδιορισμού των προϋποθέσεων διάθεσης προς πώληση των υψηλής τοξικότητας φυτοφαρμάκων.

Παράλληλα τα στοιχεία κοινοποιήθηκαν και σε όλες τις εμπλεκόμενες δημοτικές υπηρεσίες σε προσπάθεια συντονισμού για την από κοινού αντιμετώπιση της διαμορφωθείσας κατάστασης.

Με έγγραφό της, η Γενική Διεύθυνση Φυτικής Παραγωγής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μας ενημέρωσε ό,τι:

- Η παράνομη χρήση σκευασμάτων φυτοπροστατευτικών προϊόντων που περιέχουν τη δραστική ουσία methomyl (ουσία την οποία οι συνεργάτες μας κτηνίατροι απομόνωσαν στα ύποπτα δείγματα τροφής που τους προσκομίστηκαν) με σκοπό τη δηλητηρίαση ζώων επιφέρει τις ποινικές και διοικητικές κυρώσεις που προβλέπονται από τα άρθρα 31 και 32 του Ν. 721/1977 (ΦΕΚ 298Α), όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 1 του Ν. 2538/1997 (ΦΕΚ 242Α).

- Οι εγκρίσεις κυκλοφορίας των φυτοπροστατευτικών προϊόντων που περιέχουν τη δραστική ουσία methomyl έχουν ανακληθεί με την αρ. πρωτ. 116864/12-4-2008 Υπουργική Απόφαση και η αποθήκευση και χρήση ακόμη και τυχόν αποθεμάτων του απαγορεύεται μετά τις 19-3-2009.

- Επαναπροσδιορισμός των προϋποθέσεων πώλησης φυτοπροστατευτικών προϊόντων υψηλής τοξικότητας θα γίνει στα πλαίσια εφαρμογής της νέας κοινοτικής νομοθεσίας που διέπει τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα. Η νέα νομοθεσία έχει ψηφιστεί σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και αναμένεται η έκδοσή της στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Δ/νση Κτηνιατρικής της Νομαρχίας Αθηνών μας γνωστοποίησε εγγράφως, ότι κλιμάκιο κτηνιάτρων της Υπηρεσίας της πραγματοποίησε επιτόπιο έλεγχο στην περιοχή, χωρίς ωστόσο ευρήματα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν τις έρευνες προς κάποια κατεύθυνση.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία με το Αστυνομικό Τμήμα Κυψέλης, ενημερωθήκαμε ότι έχει δοθεί εντολή, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων τους, για αύξηση των πεζών περιπολιών στην περιοχή.

‘Όλο αυτό το χρονικό διάστημα, η παρουσία του Δήμου στην περιοχή υπήρξε αυξημένη σε όλα τα επίπεδα, από εμένα τον ίδιο, μέχρι τους αρμόδιους υπαλλήλους και το προσωπικό των δημοτικών υπηρεσιών, σε προσπάθεια καταστολής του φαινομένου. Τα δημοτικά συνεργεία περισυλλογής αδέσποτων σκύλων του Δήμου Αθηναίων έχουν εντατικοποιήσει τους επιτόπιους ελέγχους και η αρμόδια Υπηρεσία παραμένει σε άμεση επικοινωνία και συνεργασία με τους φιλόζωους πολίτες της περιοχής, σε κοινή προσπάθεια επίβλεψης της κατάστασης και πρόληψης νέων κρουσμάτων θανάτωσης ζώων. Στα πλαίσια δε της λήψης προληπτικών μέτρων, οι εναπομείναντες αδέσποτοι σκύλοι περισυλλέχθηκαν και φιλοξενήθηκαν προσωρινά στον ειδικό χώρο φύλαξης και καθημερινής φροντίδας αδέσποτων σκύλων του Δήμου Αθηναίων.

Παράλληλα, ο Δήμος Αθηναίων σχεδιάζει ευρύτερης κλίμακας εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που αφορούν στην υπεύθυνη διαχείριση των ζώων, στην προστασία τους και γενικότερα στην προαγωγή της ζωοφιλίας. Η εκστρατεία αυτή, η οποία υπήρχε ως σκέψη εδώ και καιρό, μετά τα τελευταία γεγονότα επισπεύδεται. Στόχος μας είναι να αναδείξουμε, μεταξύ άλλων, και το μακροπρόθεσμο όφελος που προκύπτει για την πόλη μας από την εφαρμογή του προγράμματός μας (όχι ευθανασία, όχι λύσεις εικόνας και βιτρίνας, αλλά πιο ουσιαστικές) και να πείσουμε τους κατοίκους ότι πρακτικές όπως οι μαζικές θανατώσεις είναι επικίνδυνες, θρασύδειλες και προσβλητικές για όλους μας.

Εν κατακλείδι, παραμένουμε σε ετοιμότητα και ευλόγως, μεταξύ των σκοπών μας είναι να βρεθούν οι ένοχοι και να τιμωρηθούν για την πράξη τους που όχι μόνο θέτει σε κίνδυνο ζωές ανθρώπων και ζώων, αλλά κάθε άλλο παρά τιμά τον πολιτισμό και την εικόνα μιας πόλης και χώρας με σύγχρονο πρόσωπο και πολιτισμό.

Είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε περαιτέρω διευκρίνιση και ενημέρωση.

Με εκτίμηση,

Ο Αντιδήμαρχος
Περιβάλλοντος & Καθαριότητας

Γιώργος Δημόπουλος

No comments:

Post a Comment

Translate