Search This Blog

Wednesday, December 8, 2010

ΠΩΣ Ο ΔΗΜΟΣ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ ΕΞΟΝΤΩΝΕΙ ΤΗΝ ΖΩΟΦΙΛΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ

ΠΩΣ Ο ΔΗΜΟΣ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ ΕΞΟΝΤΩΣΕ -ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ 1 ΧΡΟΝΟΥ- ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΛΑΙΑΤΕΡΑ ΚΑΙ ΠΙΟ ΕΝΕΡΓΑ ΖΩΟΦΙΛΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.

Τον Ιούνιο του 2009, μετά από πιέσεις χρόνων, ο Δήμος Ηλιούπολης εντάχθηκε στο πρόγραμμα εμβολιασμού και στειρώσεων που επιχορηγείται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και εκπονείται μέσω της Νομαρχίας Αθηνών. Το πρόγραμμα αυτό είχε διάρκεια ενός έτους και ο Δήμος ανέλαβε να πληρώνει τους κτηνιάτρους και την πανσιόν όπου φιλοξενούνται τα αδέσποτα ζώα του Δήμου Ηλιούπολης. Η Ζωοφιλική Ένωση Ηλιούπολης ανέλαβε εθελοντικά, με σύμβαση έργου, την περισυλλογή, την περίθαλψη, την μεταφορά και την ανεύρεση οικογενειών για τα αδέσποτα ζώα.

Χαιρετίσαμε με ανακούφιση και προσδοκία την πρωτοβουλία αυτή του Δημάρχου μας και περιμέναμε ότι θα απαλλαγούμε κατά ένα μεγάλο μέρος από το οικονομικό βάρος που έπεφτε στους ώμους μας όλα τα προηγούμενα χρόνια. Κανείς, όμως, δεν μας είχε προετοιμάσει για τον εφιάλτη που θα ζούσαμε... Όταν ερχόταν η στιγμή να πληρωθούν οι κτηνίατροι ο Δήμος δεν είχε ποτέ χρήματα! Η απάντηση των ιθυνόντων στις πιέσεις μας ήταν «Έτσι πληρώνει το Δημόσιο, μετά από έναν χρόνο». Αναγκαζόμαστε να αρνούμαστε τις κλήσεις για βοήθεια σε αδέσποτα και να εκβιάζουμε τον Δήμο προκειμένου να εξοφληθούν οι κτηνίατροι. Η πανσιόν όπου φιλοξενούνται 16 από τα αδέσποτά μας (αυτή ήταν η συφωνία με το Δήμο), επίσης απλήρωτη... Η σύμβαση έχει λήξει από τις 21 Οκτωβρίου 2010 και έχουν πληρωθεί μόνο οι 4 από τους 12 μήνες. Μετά από συνεχείς οχλήσεις προς τον Δήμο και αόριστες απαντήσεις, ο ιδιοκτήτης της πανσιόν ενημερώθηκε προχθές ότι δεν υπάρχουν χρήματα ούτε για να πληρωθεί η μισθοδοσία των υπαλλήλων του Δήμου. Μας ειδοποίησε δε ότι πρέπει άμεσα να πάρουμε από το χώρο του τα 16 αδέσποτα σκυλιά που φιλοξενούνται. Μερικά από αυτά είναι γέρικα, άλλα κάνουν θεραπεία και άλλα είναι φοβικά, με αποτέλεσμα κανένα από αυτά να μη μπορεί να επανατοποθετηθεί.

Από τις 15 Μαρτίου 2010 τελείωσαν τα χρήματα που προβλέπονταν από το πρόγραμμα για τους κτηνιάτρους. Η διαδικασία για να εγκριθεί ένα επιπλέον κονδύλι ήταν πολύ απλή. Αντί ο Δήμος να προχωρήσει στη διαδικασία αυτή, άρχισε την κοροϊδία... «Σήμερα υπογράφουμε τη νέα σύμβαση», «Αύριο υπογράφουμε τη νέα σύμβαση» κ.λπ. κλπ. Οι κλήσεις όλων των δημοτών που αφορούσαν σε ανάγκες των αδέσποτων του Δήμου μας εξακολουθούσαν να παραπέμπονται στο Σωματείο μας. Οι συμβασιούχοι υπάλληλοι του Δήμου που ασχολούνταν με το θέμα ΔΠ και ΝΠ μας φλόμωσαν στα ψέματα και στα παραμύθια προκειμένου να εξακολουθούμε τη δουλειά μας και αυτοί να βγαίνουν από τη δύσκολη θέση και τις πιέσεις των δημοτών. Το κερασάκι στην τούρτα ήταν η ενημέρωση από τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών ότι θα πάρουμε επιχορήγηση 10.000 ¤ το καλοκαίρι του 2010 προκειμένου να καλύψουμε κάποια από τα έξοδα που είχαμε κάνει επιβαρύνοντας τις τσέπες μας. Στις 21 Ιουνίου 2010 κόψαμε αποδείξεις για το εν λόγω ποσό προς τον Δήμο Ηλιούπολης, προσκομίσαμε και όλα τα δικαιολογητικά και περιμέναμε να εισπράξουμε τα χρήματα. Τον Αύγουστο ενημερωνόμαστε ότι η αρμόδια Επίτροπος επέστρεψε το ένταλμα χωρίς να το υπογράψει ζητώντας αποδείξεις από κτηνιάτρους, πανσιόν, τροφές κ.λπ. Τα προσκομίζουμε όλα αυτά και περιμένουμε. Η Επίτροπος επιστρέφει πάλι όλα τα εντάλματα επιχορήγησης πολιτιστικών και αθλητικών σωματείων χωρίς να τα υπογράψει.

Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι για αρκετά χρόνια δεν είχαμε καμμία απολύτως βοήθεια από το Δήμο. Ταυτόχρονα, όμως, μας «φόρτωναν» με ελάχιστα περιστατικά αδέσποτων της Ηλιούπολης. Διαχειριζόμασταν όσα μπορούσαμε και όσα έπεφταν στην αντίληψή μας, χωρίς να ανακατευόμαστε με τον Δήμο. Από το 2007, η νέα δημοτική αρχή άρχισε να μας ενισχύει οικονομικά: το 2007 κάλυψε το 25% των ετησιών εξόδων μας, το 2008 κάλυψε το 45% των ετησίων εξόδων μας, το 2009 κόψαμε στον Δήμο απόδειξη 5000 ¤, ποσό που ουδέποτε εισπράξαμε και το 2010 επίσης κόψαμε αποδείξεις 10.000 ¤, ποσό που, επίσης, ουδέποτε εισπράξαμε!

Έτσι, μετά από ένα χρόνο συνεργασίας με τον Δήμο, βρισκόμαστε στη δυσάρεστη και απελπιστική θέση: 1) Να οφείλουμε 15.000 ¤ στους κτηνιάτρους, οι οποίοι δεν δέχονται πια κανένα περιστατικό βερεσέ,
2) Να έχουμε κάτω από τη φροντίδα μας περίπου 70 σκυλιά,
3) Να πρέπει επειγόντως να βρούμε άμεση λύση για τα 16 σκυλιά που πρέπει να πάρουμε από την πανσιόν και να πληρώνουμε άλλη πανσιόν που φιλοξενεί ακόμη 22 από τα αδέσποτά μας.
Βλέπετε ο Δήμος μας επέβαλλε να περισυλλέγουμε κάθε σκυλί που κυκλοφορούσε και να μην το επανατοποθετούμε όπως ορίζει ο Νόμος 3170/2010.

Αρκετή βοήθεια λαμβάναμε από τον απλό κόσμο κάθε φορά που ανεβάζαμε κάποιο έκτακτο περιστατικό. Έχουμε σταματήσει πια να δεχόμαστε κλήσεις από τους δημότες της Ηλιούπολης γιατί δεν υπάρχει καμία άλλη δυνατότητα. Περιμένουμε να βγάλουμε κάποια χρήματα από το χριστουγεννιάτικο μπαζάρ του Σωματείου μας προκειμένου να εξοφλήσουμε μέρος των οφειλόμενων στους κτηνιάτρους.

Ο Δήμος επιχορηγείται από τη Νομαρχία κατά 70% για τα έξοδα που κάνει για τα αδέσποτα. Οταν ο Δήμος δεν μπορεί να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του, πώς είναι δυνατόν να επιφορτισθούμε εμείς και με όλο το οικονομικό μέρος, που είμαστε απλοί εθελοντές και αφιερώνουμε το χρόνο μας, τα σπίτια μας, τα χρήματά μας και τα αυτοκίνητά μας για την περίθαλψη των αδέσποτων???

Θα προσπαθήσουμε τον χρόνο που έρχεται, το 2011, να μειώσουμε τον αριθμό των ζώων που φιλοξενούμε, με υιοθεσίες και δεν θα αναλάβουμε κανένα άλλο περιστατικό. Χρειαζόμστε τη βοήθεια όλων σας για να ανταπεξέλθουμε οικονομικά, γιατί όλα αυτά τα αδεσποτα που φιλοξενούμε χρειάζονται σίτιση, στειρώσεις (οι περισσότερες έχουν γίνει), μικροτσίπ, αιματολογικές εξετάσεις, εμβόλια, φάρμακα γιατί τα περισσότερα κάνουν θεραπεία, αμπούλες για τα εξωπαράσιτα και χάπια για τα σκουλήκια. Kαι το πιό βασικό, να μπορέσουν να παραμείνουν σε πανσιόν ή να βρουν φιλοξενίες. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αφεθούν στον δρόμο γιατί δεν θα επιβιώσουν

Στο τέλος του 2011, αν δεν βελτιωθεί κάπως η κατάσταση, θα προχωρήσουμε σε διάλυση του σωματείου, το οποίο είναι ενεργό και νόμιμο από το 1997.

No comments:

Post a Comment

Translate