Search This Blog

Tuesday, March 15, 2011

ΦΟΛΕΣ ΣΤΟ ΖΑΠΕΙΟ

Απάντηση της Μ. Αποστολάκη για τις φόλες στο Ζάππειο
Στις 10 Φεβρουαρίου 2011 το adespoto.gr δημοσίευσε την ντροπιαστική είδηση που έκανε το γύρο του κόσμου: Γέμισε φόλες η Αθήνα: πτώματα σκυλιών, γατιών και περιστεριών στο Ζάππειο!

Ακολούθησε διαμαρτυρία και πορεία από φιλόζωους ενώ οι βουλευτές Πλεύρης και Γεωργιάδης πήγαν το θέμα στη Βουλή, βασιζόμενοι στο άρθρο του adespoto.gr, με ερώτησή τους.

Την 1η Μαρτίου 2011 ήρθε η απάντηση της υφυπουργού Μιλένας Αποστολάκη που καταδικάζει τα γεγονότα ενώ επιβεβαιώνει την τροποποίηση του νόμου 3170/2003, ένα αίτημα των φιλόζωων εδώ και πολύ καιρό, με σκοπό την αυστηρότερη τιμωρία όσων κακοποιούν ζώα.Διαβάστε την απάντηση.

''Απαντώντας στην ερώτηση 11036/11-2-2011 που κατέθεσαν οι Βουλευτές κ. Πλεύρης & Γεωργιάδης, για τα θέματα της αρμοδιότητάς μας, σας πληροφορούμε τα εξής:

Η κακομεταχείριση, ο βασανισμός, η δηλητηρίαση, ο φόνος και κάθε άλλη βάναυση συμπεριφορά εναντίον των ζώων συντροφιάς προσβάλλουν κάθε πολιτισμένο άνθρωπο.

Οι παραπάνω ενέργειες συνιστούν παραβίαση των διατάξεων του άρθρου 1 παρ. 2 του Ν. 1197/1981 και των άρθρων 3 και 11 του Ν. 2017/92. Εφ όσον εντοπιστεί ο υπαίτιος και επαληθευτεί φόνος ή και κακομεταχείριση των ζώων κινείτια η διαδικασία επιβολής των ποινικών κυρώσεων του άρ.8 του Ν 1197/81 ''Περί προστασίας των ζώων'' και του αρ.23 του Ν 2071/21 ''Κύρωση της Ευρωπαϊκής Συμβάσεως για την προστασία των ζώων συντροφιάς''. Οι εν λόγω κυρώσεις περιλαμβάνουν ποινές φυλάκισηςη έως 6 μήνες και πρόστιμα έως 300 ευρώ.

Πέραν των ανωτέρω, ο μεταγενέστερος νόμος 3170/2003 στα άρθρα 12 και 13 προβλέπει ποινές που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα περιπτώσεων κακομεταχείρισης ζώων. Στους παραβάτες επιβάλλονται κατά περίπτωση πρόστιμα από 300 μέχρι 10.000 ευρώ και ποινές φυλάκισης από 3 έως 12 μήνες.

Η ενδεχόμενη αυστηροποίηση των κυρώσεων που προβλέπει το ισχύον νομικό πλαίσιο είναι ένα ζήτημα και ήδη το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων το εξετάζει ενδελεχώς, στο πλαίσιο του διαλόγου με αρμόδιους φορείς και τα φιλοζωϊκά σωματεία.

Οι σχετικές αποφάσεις και νομοθετικές πρωτοβουλίες (τροποποίηση του ν. 3170/2003) θα ληφθούν στο αμέσως προσεχές διάστημα.

Ωστόσο, πρέπει να επισημανθεί ότι η επίλυση του ζητήματος των αδέσποτων δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με ποινικά μέτρα. Χρειάζεται συλλογική προσπάθεια από όλους τους φορείς (Υπουργείο, Δήμοι, Φιλοζωικα σωματεία και πολίτες) με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινωνικού συνόλου, την υπόδειξη και καταγγελία των δραστών. Η προσπάθεια του Υπουργείου προς την κατεύθυνση αυτή είναι συνεχής και αδιάλειπτη.''

Η ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ,
ΜΙΛΕΝΑ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ

Ωστόσο με απογοήτευση βλέπουμε ότι δεν λαμβάνονται μέτρα για τον εντοπισμό των δραστών και περιμένουν ως δια μαγείας μάλλον να βρεθούν ώστε να τιμωρηθούν σύμφωνα με το νόμο ενώ η κ. Αποστολάκη έχει αρνηθεί απαγόρευση πώλησης φυτοφαρμάκων όπως έχουμε γράψει στο adespoto.gr, που πολλές φορές χρησιμοποιούνται δια την δηλητηρίαση ζώων.

Η ''σχεδιαζόμενη'' δε τροποποίηση του ν 3170 είναι αποτέλεσμα πιέσεων τηςΠανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Ζωοφιλικών Σωματείων και πολιτών που φωνάζουν εδώ και χρόνια ενώ από το 2010 έχουν καταθέσει πλήρεις προτάσεις για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων και την τιμωρία όσων τα κακοποιούν.

Και μόνο όμως το γεγονός ότι έχουμε φτάσει να συζητάμε το θέμα των αδέσποτων ζώων με αρμόδιους δίνει ελπίδα για το μέλλον. Μακρινό ή κοντινό, θα δείξει...

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ προώθησης αδέσποτων
ζώων προς υιοθεσία StraysHelp
www.strayshelp.gr

Mail to: strayshelp@gmail.com & info@strayshelp.gr

*Facebook:
http://www.facebook.com/strayshelp.greece

*Αν δεν επιθυμείτε να λαμβάνετε mails από το Strayshelp.gr παρακαλούμε στείλτε e-mail με θέμα Unsubscribe.

*Παρακαλούμε θερμά να μας ενημερώνετε σε περίπτωση που υιοθετείται το ζωάκι σας που προωθήσαμε,ώστε να αποσύρονται οι αγγελίες που δεν ισχύουν.

*Για κάθε σκυλί που προωθείται από το strayshelp, δώρο μάθημα θετικής εκπαίδευσης.

*Αν έχετε video με το ζώο που χαρίζετε σε στιγμές παιχνιδιού και ναζιού, μπορείτε να το ανεβάσετε στην ομάδα του strayshelp στο Adespoto.tv: http://www.adespoto.tv/view_group.php?url=strayshelpadoptions

No comments:

Post a Comment

Translate