Search This Blog

Monday, September 14, 2009

TI KANOYME ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΦΟΛΑΣ Η ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ

Τί μπορείτε να κάνετε εάν δείτε κακοποίηση
http://lawyersfortheanimalprotection.webs.com/defensetoanimalabuse.htm

Πρίν απο όλα:
καταγγείλτε στην ανάλογη ενότητα του φόρουμ την κακοποίηση στην οποία γίνατε μάρτυρας. Έτσι θα αποτελέσει αρχείο και θα μπορέσετε να βρειτε και εθελοντές για δράση.

To Psychanimal :
Ομάδα Ψυχολόγων και Επιστημόνων Υπέρ της Προστασίας Ζώων ζήτησε απο έμπειρούς σε φιλοζωικά ζητήματα δικηγόρους να απαντήσουν σε καίριες ερωτήσεις γιά το Παρατηρητήριο Φόρουμ Κακοποίησης Ζώων στην Ελλάδα.

Απάντηση πρώτου δικηγόρου:
Βάσω ΤάκηΔικηγόροςΑντιπρόεδρος Συλλόγου Ζωοφίλων Ημαθίας (ΖΩ.Η.)

Από το psychanimal μου ζήτησαν να απαντήσω στις παρακάτω ερωτήσεις.

α . Ακούω ενα σκυλάκι να κλαίει από μια κοντινή αυλή , τί να κάνω?
Αρχικά πρέπει να προσδιορίσουμε την αιτία του κλάματος και ανάλογα να ενεργήσουμε.
Η πιο απλή και συνηθισμένη περίπτωση είναι να κλαίει επειδή είναι μόνο του, ειδικά εάν είναι κουτάβι,οπότε του μιλάμε και προσπαθούμε να το ηρεμήσουμε.
Παράλληλα ενημερώνουμε τους ανθρώπους που το έχουν και τους δίνουμε οδηγίες πώς πρέπει να αντιμετωπίσουν το θέμα ότι δηλ. θα πρέπει στην αρχή να το αφήνουν λίγη ώρα μόνο και να αυξάνουν το χρόνο σταδιακά, ώστε το σκυλί να είναι σίγουρο ότι θα επιστρέψουν.
Επίσης είναι σημαντικό να τους πούμε ότι πρέπει να φροντίσουν ώστε το σκυλί τους να μην κλαίει( και να μην γαυγίζει) στην αυλή ή στο διαμέρισμα σε ώρες κοινής ησυχίας, γιατί οποιοσδήποτε γείτονας ενοχληθεί μπορεί να καλέσει το 100, οπότε μπορεί να τους επιβληθεί κάποιο πρόστιμο.Άλλη αιτία που μπορεί να κλαίει είναι γιατί το έχουν δεμένο.
Στην περίπτωση αυτή, θα πρέπει να ελέγξετε εάν παραμένει δεμένο παρα πολλές ώρες ή και μόνιμα, οπότε στην περίπτωση αυτή θεωρείται ότι υπάρχει κακοποίηση και ενεργούμε όπως παρακάτω.

Οι ερωτήσεις β, γ, δ και ε αφορούν κακοποίηση ζώου και ενεργούμε ως ακολούθως.
β. Είδα εναν γείτονα να δέρνει το σκυλί του στο μπαλκόνι του, τί να κάνω?
γ. Είδα σκυλάκια κυνηγών, αποστεωμένα, δεμένα στο χτήμα τους, τι να κάνω?
δ. Μιά γριά κυρία πνίγει επανειλημμένα τα μικρά της γάτας του κήπου της, αντί να τη στειρώσει και τα πετάει στα σκουπίδια, τι να κάνω?
ε. Ενας "άρρωστος" μάλλον, πυροβολεί τις γάτες με αεροβόλο/ κρεμάει σε τσιγκέλι κρέας και τις σκοτώνει/ ρίχνει κεζάπι απο το μπαλκόνι του, μπορω να κανω κάτι?Εαν ναί τι?

1η δυνατότητα :
Πηγαίνουμε στην Αστυνομία και ζητάμε να καταγραφεί το περιστατικό στο βιβλίο συμβάντων. Θα βοηθούσε εάν είχαμε και τα στοιχεία του γείτονα ή των κυνηγών ή της γριάς κυρίας κλπ
Η Αστυνομία οφείλει να αναζητήσει τον δράστη, να τον καλέσει στο Τμήμα και να του κάνει συστάσεις ώστε να μην επαναλειφθεί το γεγονός. Σε σοβαρή κακοποίηση ζώου οφείλει να μηνύσει τον δράστη αυτεπάγγελτα, κάτι που φυσικά σπάνια θα έκανε από μόνο του το Αστυνομικό όργανο.

2η δυνατότητα :
Υποβάλλουμε μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα ή μήνυση στην Αστυνομία ή στην Ασφάλεια (εάν ο δράστης είναι άγνωστος), ώστε να κινηθεί αυτεπάγγελτα η σχετική διαδικασία. Δίνουμε και τα πλήρη στοιχεία μας, γιατί θα κληθούμε να καταθέσουμε σαν μάρτυρες.

3η περίπτωση :
Εάν πρόκειται για ιδιαίτερα σοβαρή κακοποίηση ενημερώνουμε τον εισαγγελέα και του ζητάμε να αφαιρέσει προσωρινά με διάταξή του το σκυλί από την κατοχή του ιδιοκτήτη και να το παραδώσει σε ζωοφιλικό σωματείο ή σε καταφύγιο ζώων.
Γι αυτό στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να ζητήσετε τη βοήθεια του τοπικού ζωοφιλικού σωματείου.
Εάν δεν υπάρχει σωματείο ο Εισαγγελέας θα πρέπει να βρει το κατάλληλο μέρος για την προσωρινή φιλοξενία του σκύλου.
Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις μπορούμε να ενεργήσουμε από μόνοι μας ή να ζητήσουμε τη βοήθεια του τοπικού ζωοφιλικού σωματείου ή κάποιου Δικηγόρου.
Επίσης, ανάλογα με τη σοβαρότητα του περιστατικού μπορούμε για αρχή να μιλήσουμε στον ιδιοκτήτη και να τον προειδοποιήσουμε ότι εάν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση θα καλέσουμε την Αστυνομία.
Είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι κάτοχοι ζώων ότι υπάρχει νομοθεσία σε αυτή τη χώρα που προστατεύει τα ζώα και επίσης είναι σημαντικό να μην αδιαφορούμε όταν αντιλαμβανόμαστε περιστατικά κακοποίησης και να μην διστάζουμε να κάνουμε κάποιες ενέργειες.
Μόνο έτσι μπορεί να συναιτιστεί ο κάθε αδιάφορος ιδιοκτήτης, με την απειλή δηλαδή λήψης μέτρων σε βάρος του.

στ.ειδα ενα ζωο σε ασχημη κατασταση σε ενα πετ σοπ τι μπορω να κανω?
Εάν το σκυλί είναι σε άσχημη κατάσταση ενεργούμε όπως παραπάνω δηλ. καταγγελία σε Αστυνομία ή Εισαγγελέα κλπ γιατί υπάρχει κακοποίηση .
Περαιτέρω, ο νόμος αναφέρει πολύ αναλυτικά τις συνθήκες υπό τις οποίες πρέπει να διαβιούν τα ζώα στα pet-shops. Εάν υπάρχει παραβίαση αυτών των διατάξεων, ενημερώνουμε την Δ/ση Κτηνιατρικής της Νομαρχίας, η οποία είναι υποχρεωμένη να ελέγξει την καταγγελία και να επιβάλλει κυρώσεις.
Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο έως 1500 ευρώ και σε περίπτωση υποτροπής μπορεί να ανασταλεί η άδεια λειτουργίας από 6 μήνες έως 3 χρόνια ή και να αφαιρεθεί οριστικά.Σχετικό κείμενο του νόμου

ζ, Ο Δημος εριξε φολα στα σκυλια- γατες τις περιοχης μου τι μπορω να κανω?
Εαν έχω αποδείξεις (κυρίως μάρτυρες) καταθέτω μήνυση ή μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα ή στην Αστυνομία για να ασκηθεί αυτεπάγγελτα ποινική δίωξη.
Εάν δεν έχω αποδείξεις καταθέτω μήνυση κατ΄ αγνώστων στην Ασφάλεια. Παράλληλα φροντίζω να πάρει το θέμα δημοσιότητα στέλνοντας καταγγελία στις τοπικές ή μη εφημερίδες ή σε κανάλια, αποφεύγοντας όμως να κατονομάσω τον Δήμο απ΄ ευθείας εάν δεν έχω επαρκείς αποδείξεις.Επίσης, σε κάθε περιστατικό δηλητηρίασης με φόλα πρέπει να κάνουμε τις ενέργειες που αναφέρω παρακάτω.

η. Καποιος αγνωστος γειτονας ριχνει επανειλημένα φολες στη γειτονια μας τι να κανουμε?
Καλούμε την Αστυνομία επί τόπου, στο μέρος δηλ. όπου βρίσκεται ακόμα το πτώμα ή τα πτώματα, η οποία υποχρεούται να έλθει και να κάνει μήνυση αυτεπάγγελτα κατ΄ αγνώστων. Εάν υπάρχουν κάποιες υποψίες ή στοιχεία ενημερώνουμε την Αστυνομία.
Συγχρόνως φροντίζουμε να βγάλουμε φωτογραφίες, ενώ παράλληλα ειδοποιούμε και την Δ/ση Κτηνιατρικής της Νομαρχίας να έλθει γιά να πάρει το πτώμα και να το στείλει σε επίσημο Τοξικολογικό Εργαστήριο, προκειμένου να επιβεβαιωθεί από τον έλεγχο των σπλάχνων το είδος του δηλητηρίου.
Εάν δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα φροντίζουμε να πάρουμε μια βεβαίωση κτηνιάτρου ότι το ζώο πέθανε από δηλητηρίαση.
Εάν δεν καλέσουμε την Αστυνομία καταθέτουμε στην Ασφάλεια μήνυση κατ΄ αγνώστων, παραδίδοντας μαζί τις φωτογραφίες και τη βεβαίωση.
Εκτός από αυτές τις ενέργειες μπορούμε να κολλήσουμε στη περιοχή αφίσες που ενημερώνουν τον κόσμο ότι η δηλητηρίαση ζώων είναι ποινικό αδίκημα και ότι τιμωρείται από το νόμο. Γενικά φροντίζουμε να δώσουμε δημοσιότητα στο γεγονός με την ελπίδα ότι θα αποτρέψουμε τον δράστη από τέτοιες ενέργειες στο μέλλον.
Εάν υπάρχει η δυνατότητα επικηρήσσουμε τον δράστη με κάποιο ποσό, για όποιον μας δώσει αξιοποιήσιμες πληροφορίες. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν πρέπει να μείνουμε απαθείς μπροστά σε τέτοια φαινόμενα, γιατί όσο δεν αντιδρούμε τόσο οι δράστες αποθρασύνονται και ξαναχτυπούν.

θ. Μια φιλη μου πηρε σκυλο- γατο αλλα δεν τον φροντιζει καθολου τι να της πω?
Φροντίζω να την ενημερώσω για τις υποχρεώσεις που έχει εκ του νόμου, ότι δηλαδή πρέπει να φροντίζει το κατοικίδιό της, διαφορετικά υπάρχει κακοποίηση και θα έχει σοβαρές συνέπειες. Από το να της γίνει μήνυση έως να της το αφαιρέσουν με εντολή εισαγγελέα.

ι. Ποιό είναι το πρόστιμο κακοποίησης η φόνου ζώου?Νόμος 1197/1981.
Η κακοποίηση, ο βασανισμός και η δολοφονία ζώου είναι πλημέλλημα και τιμωρείται με φυλάκιση έως 5 μήνες ή χρηματική ποινή από 300 έως 1500 ευρώ ή και με τις δύο ποινές.
***********************************************************************
Απάντηση δευτερου δικηγόρου:

Νατάσα Μπομπολάκη
Σωματείο Οι Φίλοι Των Ζώων , Χανιά

1.Τί κάνουμε όταν κάποιος κακοποιεί ενα ζώο?

Α. Για τα ζητήματα κακοποίησης ζώων,όπου ΔΕΝ γνωρίζουμε τον ένοχοΚατ' αρχήν, αν με τη λέξη κάποιος σημαίνει οτι δεν γνωρίζουμε ποιος είναι,δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι απο τα παρακάτω που θα αναφέρουμε κατόπιν.
Σε αυτές τις αόριστες περιπτώσεις και ιδίως αν το περιστατικό είναι σοβαρό, το φιλοζωικό σωματείο μπορεί να κάνει παράσταση διαμαρτυρίας στον οικείο δήμο,αφού έχει ζητήσει να κλείσει ραντεβού πρώτα ,να του επιδώσει και επιστολή και να του ζητήσει να πάρει θέση για το πρόβλημα,να βγάλει απόφαση του δημοτικού συμβουλίου
'Εαν ο σύλλογος έχει καλές σχέσεις με τα τοπικά κανάλια και εφημερίδες να τους ζητήσει να παρευρεθούν στην παράσταση διαμαρτυρίας στον δήμο για να το αναφέρουν στις τοπικές ειδήσεις.
Μπορεί να γίνει σχετικη αρθρογραφία με το περιστατικό στον τοπικό τύπο,η αν είναι σοβαρό η έχουν συγκεντρωθεί πολλά περιστατικά να δώσει το σωματείο συνέντευξη τύπου στα τοπικά ΜΜΕ.
Η ανωτέρω πρακτική ακολουθείται απο αρκετά σωματεία και απο το δικό μας επίσης.

2.Τί κάνουμε όταν ο δήμος ρίχνει φόλες?
Αν δεν έχουμε στοιχεία γι'αυτό δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι συγκεκριμένο.Μπορούμε να επιδώσουμε, μια προσεγμένη στο τι θα λέει ,επιστολή και να τους επιστήσουμε την προσοχή στα σχόλια που ακούγονται.Αν έχουμε στοιχεία βεβαίως αλλάζουν τα πράγματα και μπορούν να γίνουν πολλά πράγματα εξώδικα και δικαστικά.

3. Όταν διαπιστώνουμε κακομεταχείρηση ζώων σε pet-shop?
Ξεκινάμε με συζήτηση με τον ιδιοκτήτη εφιστώντας του την προσοχή στην ύπαρξη και του γνωστού νόμου 3170/2003 για τις υποχρεώσεις των ιδιοκτητών ζώων,γιατι, εως ότου τα πουλήσουν είναι ιδιοκτήτες,αλλά κυρίως στην ύπαρξη της υπουργικής απόφασης 2666541 που διέπει τον τρόπο λειτουργίας και την μεταχείρηση των ζώων στα καταστήματα πώλησης ζώων συντροφιάς.
Εαν δεν γίνει τίποτα κάνουμε γραπτή καταγγελία στην τοπική διεύθυνση κτηνιατρικής και τους ζητάμε να κάνουν επιτόπιο έλεγχο και παρατηρήσεις διόρθωσης του ιδιοκτήτη,
Η κτηνιατρική διεύθυνση είναι αρμόδια εκ του νόμου για αυτό και υποχρεωμένη να το κάνει.
Παρακολουθούμε ,αν ο ιδιοκτήτης συμμορφωθεί και πάρει τα απαραίτητα μέτρα.
Αναφέρουμε με άρθρο μας στον τοπικό τύπο το περιστατικό κάνοντας πρώτα γενική αναφορά στο θέμα και στη συνέχεια το συγκεκρινοποιούμε,χωρίς βέβαια να αναφέρουμε τα στοιχεία του ιδιοκτήτη του pet-shop.
Αν και πάλι δεν συμμορφωθεί ζητάμε απο την κτηνιατρική να πράξει ο,τι προβλέπει ο νόμος.

Β. Για τα ζητήματα κακοποίησης ζώων,όπου γνωρίζουμε τον ένοχο και ανάλογα βέβαια με την σοβαρότητα του περιστατικού,κάνουμε τα εξής.
Συζήτηση με τον ιδιοκτήτη για τα δικαιώματα των ζώων, αναφορά μας στούς νόμους που υπάρχουν για τα ζώα-καλό είναι όλοι να γνωρίζουμε τα βασικά σημεία του 3170/2003 για να μην αοριστολογούμε στα επιχειρήματά μας- και αν οι διαθέσεις του δεν είναι "φιλικές" να τον ενημερώνουμε ,ότι θα προχωρήσουμε σε παραπέρα νόμιμες ενέργειες.
Πολλοί ιδιοκτήτες συνήθως λένε "δικό μου είναι το ζώο,οτι θέλω το κάνω" γι' αυτό και πρέπει να είμαστε ενήμεροι για τον 3170/2003 που αναφέρει και ποιός νόμιμα είναι ο ιδιοκτήτης του ζώου αλλά και τις υποχρεώσεις του απέναντί του.
Αν δεν συμμορφωθεί τότε πηγαίνουμε στο αρμόδιο αστυνομικό τμήμα ,ανάλογα πάντα με την σοβαρότητα του περιστατικού,κάνουμε γραπτή αναφορά-καταγγελία του περιστατικού κακοποίησης,επώνυμα βέβαια,και τους ζηταμε να προβούν σε συστάσεις στον υπαίτιο. Μπορούμε να τούς ζητήσουμε κατά την επίσκεψη της αστυνομίας να παρευρίσκεται και ενας απο το σύλλογο,που γνωρίζει τι λένε οι νόμοι.
Η τελευταία κίνηση είναι η κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς η στην αστυνομία η στην εισαγγελία πλημελλειοδικών.
Η μηνυτήρια αναφορά δεν χρειάζεται την παρεμβολή δικηγόρου,μπορεί να την καταθέσει ο οποιοσδήποτε και στην αστυνομία και στην εισαγγελία, χρειάζονται κάτι φτηνά παράβολα και χαρτόσημα, που σας τα υποδεικνύουν αυτοί.
Στην αναφορά αναφέρεται αναλυτικά το γεγονός, προτείνονται μάρτυρας η μάρτυρες η ο,τι στοιχεία συγκεκριμένα έχουμε που να αποδεικνύουν τα καταγγελλόμενα, γνωματεύσεις κτηνιάτρων, για περιπτώσεις φόλας μπορούμε να δίνουμε στην διεύθυνση κτηνιατρικής το υλικό που μέσα τοποθετήθηκε η φόλα και να ζητάμε να το αναλύσουν και να μας το δώσουν γραπτώς προκειμένου να το χρησιμοποιήσουμε στο δικαστήριο που θά γίνει- ούτε στο δικαστήριο χρειάζεται να υπάρχει δικηγόρος,τόν ρόλο του τον παίζει ο μάρτυρας, που υπέβαλε την αναφορά, η αν την αναφορά έκανε το σωματείο, αυτός που την έκανε- ,τραβάμε φωτογραφίες η συγκεντρώνουμε σιγά -σιγά υλικό κατά του δράστη, το οποίο το προσκομίζουμε στο δικαστήριο κατά την ημέρα της δίκης, η οποία συνήθως καθυστερεί πολύ να γίνει, πχ στα χανιά συνήθως ορίζεται δικάσιμος μετά από 1,5 χρόνο περίπου.

Βέβαια σε βαρειές κακοποιήσεις και εφ'όσον υπάρχει μάρτυρας,ζητάμε μέσα στην μηνυτήρια αναφορά που κάνουμε , να κινηθεί η διαδικασία του αυτόφωρου για τον δράστη,ζητάμε δηλ. την σύλληψή του.
Αν γίνει αποδεκτό,παρακολουθούμε αν η αστυνομία κάνει τις απαιτούμενες ενέργειες για την σύλληψη του δράστη,γιατί πολλές φορές το αμελούν,ρωτώντας τους μέσα στην ίδια βέβαια ημέρα ,αν συνελήφθη ο δράστης και σε τι ενέργειες προέβησαν γι'αυτό.
Η μηνυτήρια αναφορά ,πρακτικά είναι πιο εύκολο να κατατίθεται στην αστυνομία και οχι στην εισαγγελία,λόγω μεγάλου φόρτου εργασίας της τελευταίας.Και η μηνυτήρια αναφορά που γίνεται στην αστυνομία ,καταλήγει στην εισαγγελία.
Στην συνέχεια και μετά αρκετό διάστημα ρωτάμε στην γραμματεία της εισαγγελίες να μάθουμε πότε ορίστηκε δικάσιμος

Για το Φορουμ Κακοποίησης Ζωων και το Psychanimal

No comments:

Post a Comment

Translate